24-11-2016 Woensdrecht, De Bird Control Unit van de Vliegbasis Woensdrecht en Deelen zijn onder het motto samen kennis en ervaring delen een testproject aangegaan met drone-specialist RPAS Services en Airinov, dat gespecialiseerd is in gewasadvies op basis van dronebeelden.
De Bird Control Unit van de Vliegbasis Woensdrecht en Deelen zijn gestart met een innovatief project, waarbij met behulp van een drone uitgerust met een multi spectrum camera de vegetatie van het landingsterrein in kaart wordt gebracht. Ook zal worden gekeken of er nog meer drone toepassingsmogelijkheden zijn die kunnen bijdragen aan de vliegveiligheid. Het juiste beheer van het landingsterrein is van essentieel belang omdat bepaalde vegetatie, terreintypes en waterpartijen een vogelaantrekkende werking hebben, en daarmee een potentieel risico vormen voor de vliegveiligheid.
Vooruitlopend op het gebruik van het eigen drone systeem is er een pilotproject aangegaan met RPAS Services en Airinov om meer inzicht te krijgen in de innovatieve toepassingsmogelijkheden van dronebeelden en de complexe dataverwerking, die daarbij noodzakelijk is.
RPAS Services uit Huijbergen heeft de beschikking over een drone die is uitgerust met de nieuwste multi spectrum camera, de Parrot Sequoia. Met deze camera is het mogelijk de reflecties van vegetatie, zoals het gras langs de landingsbaan, in vier verschillende frequentiebanden van zichtbaar licht tot nabij infrarood te meten.
RPAS Services zal samen met de Bird Control Unit de vegetatie in een proefvlak op het landingsterrein met de drone in kaart brengen en de gegevens, met behulp van speciale software van PIX4D, verwerken tot reflectiekaarten. Deze kaarten zullen door Airinov verder worden geanalyseerd en gecorreleerd worden aan de conditie van het grasland. Hiervoor heeft Airinov samen met de Bird Control Unit ook grasmonsters genomen en in het laboratorium onderzocht. Uiteindelijk zal dit het mogelijk maken om de diverse graslandstadia op het landingsterrein met behulp van dronebeelden te herkennen. Hiermee krijgt de luchtmacht snel en accuraat inzicht in conditie van de vegetatie op het terrein, en kan het beheer daar op afstemmen. Ook kunnen zo natte vogelaantrekkende locaties snel in kaart worden gebracht.